Zoekopdracht Menu

noch mini figuren 3d geprint: is dit een verbetering?

interview: five questions you need to know about modelfab, n-train and mafen

het kan: realistische korte eurocity modeltreinen

Donker Licht

Er is geen twijfel over mogelijk, 3D printen biedt hele nieuwe mogelijkheden voor modelspoor liefhebbers. Ook in schaal N. Zo maakt Noch sinds kort bepaalde series van haar mini figuren met een 3D printer. Is dit een vooruitgang?

Net als de lasercut technologie is 3D printen een stap in de toekomst. Noch zet nu als eerste de stap met 3D geprinten modelfiguren. Er zijn setjes met brandweermannen, werklui, reizigers en spoormedewerkers.

Hieronder een vergelijking tussen de nieuwe 3D geprinte figuur (links) en de traditionele productiewijze (rechts).

Het eerste wat opvalt is de een lichte ‘korrelige’ structuur van de figuurtjes. Dat komt natuurlijk door de manier waarop een 3D printer werkt. Van een afstandje is dit nauwelijks zichtbaar. De figuren ogen zelfs natuurlijker dan hun traditionele variant. Dit komt omdat de kleuren niet meer zo sterk afsteken.

Het tweede wat opvalt is dat er meer detaillering is. Kijk bijvoorbeeld naar het zuurstofmasker bij het nieuwe figuur. Tenslotte is de adviesprijs voor de 3D varianten ongeveer 50 euro cent lager.

Indirect is het grote voordeel waarschijnlijk dat Noch nu eindelijk afscheid van de oude mallen met allerlei traditionele Duitse figuren. Zo worden de kleine inwoners van onze N wereld eindelijk ook van deze tijd. Deze brandweerman is daar in ieder geval een goed voorbeeld van.

Noch brandweermannen in 3D

This article is also available in: English

 

Gratis 123 Schaal N Magazine?

Schrijf je dan nu in. Ontvang gratis 6x per jaar per e-mail het 123 Schaal N Magazine. Al ruim 20 jaar ervaring en onafhankelijk. De grootste in schaal N van Nederland.