Zoekopdracht Menu

PROFIEL: KLEINE WELT IN N, EEN BEHEERSTE HOEVEELHEID AAN DETAILS

de schienenbus als inspecteur van het spoor

budget schaal n camera wagon

Donker Licht

This article is also available in English.

Zoals veel mensen tijdens de Corona crisis begon Marcus met modeltreinen als hobby, om zo zijn tijd zinvol te besteden. Het verschil is dat hij al in 1988 wist dat dit er ooit van ging komen.

Zijn compacte modelbaan van 160×80 cm staat in Neurenberg, Duitsland. Het handzame formaat zorgt er voor dat de baan makkelijk door het huis te verhuizen is. Op een tafel, een bed, de grond, de layout past overal. En zo kan Marcus zijn favoriete hobby fotografie combineren met zijn passie voor modeltreinen. In korte tijd kreeg hij meer dan 4.000 volgers op Instagram. En dat is begrijpelijk, want de foto’s zijn werkelijk ‘plaatjes’.

de lay out KENMERKT zich door een beheerste hoeveelheid goed uitgewerkte details.

Het thema van de baan is het landschap in de landelijke gebieden ten noorden van Neurenberg. Het doel was om een modelbaan te hebben waar zijn stoomlocomotieven, waar zijn voorliefde naar uit gaat, een plek konden krijgen. Dit betekent dat de baan en het materieel zich concentreren rondom het tijdperk I, II en III. Grofweg alles tussen 1835 en 1965. Voor sommige puristen wellicht niet te rijmen, op de baan van Marcus lopen deze tijdperken moeiteloos in elkaar over.

De analoge baan werd in zes maanden tijd gebouwd. Nu zijn het vooral landschap details die worden toegevoegd, die de foto’s nog meer verrijken. De baan wordt analoog aangestuurd om te kunnen rijden met ouder, tweedehands, materieel. Dat voornamelijk wordt verkregen via sites zoals eBay. Nieuw zijn de gewenste modellen nauwelijks te verkrijgen en de huidige prijzen maken het verwerven van tweedehands materieel aantrekkelijk.

Bomen worden altijd in schaal H0 1:87 gekocht. De ervaring van Marcus is dat de meeste Schaal N bomen veel te klein zijn.

Afhankelijk van het gewenste model wordt er op internet research gedaan naar de beste leverancier en prijs. Daarom rijden in deze modelwereld alle merken door elkaar heen (Trix, Arnold, Roco, Fleischmann).

Een bijzonder plekje in de collectie heeft een de V118 diesellocomotief. In 1988 tijdens een bezoek aan Oost-Berlijn, waren er aan het einde van de trip nog Oost- Duitse Marken ‘Ostmark’ over. Toen kwam Marcus met zijn vriendin langs een modeltreinwinkel; daar werd het laatste geld uitgegeven aan een een kleine PIKO-startset.

Om uitdagingen te lijf te gaan, worden on line bronnen geraadpleegd zoals Google, Youtube, Stummiform en Spurweite-N . De laatste genoemde heeft een onschatbare bron aan informatie over uitgegeven modellen en hun prijzen.

Het grootste deel van de scenery komt van Woodland Scenics en Heki. Bomen worden altijd in schaal H0 1:87 gekocht. De ervaring van Marcus is dat de meeste Schaal N bomen veel te klein zijn. In werkelijkheid worden bomen ook ontzettend groot. Verder kenmerkt de lay out zich door een beheerste hoeveelheid goed uitgewerkte details.

De foto’s op het instagram account (@kleinewelt_in_n) zijn een lust voor het oog. Er is veel afwisseling in het getoonde materieel en op iedere foto zijn details te ontdekken die inspirerend zijn voor de eigen layout.

This article is also available in: English

Reacties zijn gesloten.

 

Gratis 123 Schaal N Magazine?

Schrijf je dan nu in. Ontvang gratis 6x per jaar per e-mail het 123 Schaal N Magazine. Al ruim 20 jaar ervaring en onafhankelijk. De grootste in schaal N van Nederland.