Zoekopdracht Menu

tunnelwand voor je modelbaan: zo doe je dat eenvoudig

interview: de oostenrijkse Semmering baan in schaal n

Donker Licht

Laten we eerlijk zijn met elkaar. De wanden van een tunnel op een modelspoorbaan krijgen vaak weinig aandacht. De trein verdwijnt in het donker en niemand die het ziet. Mogelijk plaats je nog een wand van een bekende leverancier en daar houdt het wel mee op. Modeltex brengt nu kant-en-klare en hoog gedetailleerde wanden op de markt. Leidt dit inderdaad snel tot het gewenste resultaat?

De oorspronkelijke tunnelwand.
Meer dan 25 jaar oud.

We nemen de proef bij een van de drie tunnelingangen op onze eigen layout. Na het verwijderen van de buitenkant, schrikken we van het werk wat we hier hebben achtergelaten. Een dun ‘stenen’ wand van schuim, de rails niet verweerd en zonder ballast. Dat krijg je als je al meer dan 25 jaar aan dezelfde modelbaan werkt.

Tijd voor actie. We voorzien de spoorstaven van een roestig uiterlijk. En de bestaande wand is er uitgesloopt.Tijd om de tunnelwand van Modeltex klaar te maken. We hebben gekozen voor een uitvoering met ‘beton-look’. De bedrukking ziet er fantastisch uit. Rijk aan details, net als de bakstenen variant.

De nieuwe wand van Modeltex.

De plaat is ook goed toepasbaar in de bocht waar we deze wand willen plaatsen. We snijden met een mesje de plaat op maat en maken er ook meteen een plafond mee. Het zal goed mogelijk zijn om de tunnelwand half rond te buigen; op onze baan geen optie.

Wat ook geen optie is, is om de wand zonder enige bewerking te plaatsen. Daarvoor is deze té glad en heeft net iets te veel een foto glans. We rommelen in onze hobby kist en vinden daar standaard acryl verf van het merk Talens. Hiervan maken we na wat mengen, een grijze kleur. Deze brengen we aan met een vinger. 

Het effect hiervan is fantastisch. De ondergrond blijft zichtbaar, maar de matte acryl verf haalt de glans er af. We zien af van een verfnis laag, omdat de wand toch in de tunnel verdwijnt. 

Een dun verf aanbrengen. Met de vinger.
Krassen zorgen voor een authentiek uiterlijk.

Nu nog wat oneffenheden aanbrengen op de wand. Dat raadt Modeltex zelf ook aan. Anders blijft het uiterlijk wel erg klinisch. Met de achterkant van een kleine penseel trekken we voorzichtig en willekeurig enkele lijnen. Ook dit resulteert in een geweldig effect.

Tenslotte brengen we de wand aan en wordt ook de railballast volledig ingestrooid. Daarmee is de tunnelwand in een korte middag van uiterst rudimentair naar een volwaardig niveau gebracht. En dat voor net geen 13 euro. Een aanrader.

This article is also available in: English