Zoekopdracht Menu

hoogwerker motorwagen: waarom wordt deze niet verkocht?

steeds meer beweging op locomotieven

Donker Licht

Negen jaar nadat de motorwagen van het spoor was gehaald, kwam Minitrix met een model. Dit bijzondere model werd gebruikt voor het onderhouden van bovenleidingen. In 2022 kwam dit model exclusief beschikbaar bij geselecteerde handelaren. Terwijl andere exclusieve MHI modellen snel uitverkopen, is deze nog steeds te koop. Laten modelspoor liefhebbers dit model rechts liggen? 

Het grote voorbeeld

Het grote voorbeeld werd in begin jaren vijftig gebouwd. Vanwege de voortschrijdende elektrificerende van het Duitse spoornet was er behoefte aan werktreinen voor de elektrificering. Onmiskenbaar is de motorwagen gebaseerd op de ‘Schienenbus’. 

Tot in 1974 waren er meer dan 160 motorwagens in gebruik. Dit aantal is enorm. Een van de belangrijkste kenmerken was dat de wagen met 5 kilometer per uur over de rails kon ‘kruipen’. De ideale snelheid om op grote hoogte het werk te doen. De oorspronkelijke donkerrode kleur werd later nog vervangen door een meer opvallende gele kleur.  

Het model

Het model bestaat uit een motorwagen en een platte wagon. Over deze laatste verderop meer. De motorwagen is mooi beschilderd en de bedrukking is erg netjes gedaan. Evenals de vele details op de behuizing, met name de ‘uitkijkpost’ boven op het dak, met raam, is een prachtig detail.

Meest in het oog springend is de stellage waarop gewerkt kan worden. Het hek die de medewerkers beschermd tegen vallen kan omhoog worden geklapt. En het ‘podium’ kan in iedere positie worden gedraaid. Om het weer vast te klikken, moet het worden ingedrukt. Dit gaat vaak fout, de veer schiet er dan uit en alles ligt op de grond. 

De motorwagen rijdt uitstekend. De vele digitale functies zorgen er voor dat diverse scenes nagespeeld kunnen worden. Mooi detail is dat de lampen ook in diverse standen gezet kunnen worden. 

De pratend en zelfs vloekende Duitstalige spoorarbeiders zijn eigenlijk totaal nutteloos. De overige geluidseffecten zijn passend voor diverse scenes. Helaas lijkt het onmogelijk om het volume aan te passen. En dat is jammer, want af fabriek staat dit erg luid.

De meegeleverde platte wagon is prachtig gemaakt. Een “lasercut” houten bodem en een koperen bovenleiding daar bovenop. De weergave is zeer realistisch. Zelfs zó realistisch dat het afsteekt tegenover andere wagons. De wagon wordt met een speciale stang gekoppeld. Dit is niet praktisch. Bij ons verdween de wagon vrij snel permanent in de vitrine.

Conclusie

Concluderend is dit een zeer geslaagd model. Dat ook nog eens goed rijdt. Het is wel een zeer fragiel model waar snel iets kapot kan gaan. De kwaliteit van de bevestiging van het uitklapbare werkpodium is ronduit slecht. Zeker voor een prijs van meer dan 350 euro. Omdat het model nog veel verkrijgbaar is; is het de moeite waard om te zoeken naar een goede aanbieding. Uw redactie had het model voor 230 euro in haar handen. En dat is een hele redelijke prijs voor deze motorwagen. 

This article is also available in: English

 

Gratis 123 Schaal N Magazine?

Schrijf je dan nu in. Ontvang gratis 6x per jaar per e-mail het 123 Schaal N Magazine. Al ruim 20 jaar ervaring en onafhankelijk. De grootste in schaal N van Nederland.