Zoekopdracht Menu

de modelbaan schoon: rijdt rondjes met de stofzuiger

profiel: de Friedrichshausener Eisenbahngesellschaft

foto’s van je modelbaan: alles wat je nodig hebt (deel 2)

Donker Licht

Stof en ander vuil is een van de grootste bedreigingen voor de kleine modelschalen zoals schaal N. Binnen een korte tijd bouwt zich een gestaag laagje vuiligheid op de wielen van je favoriete locomotief op. De goede rijeigenschappen zijn ver te zoeken. Tijd om de hulp in te roepen van een rijdende stofzuiger.

Na een rondje op onze testbaan vinden we naast veel stof ook gras en losliggende ballast terug in de opvangbak.

Een stofzuiger op je modelbaan zal zeker tijdens de opbouwfase vaak worden gebruikt. Voor het opruimen van het laatste restje gras of andere restanten van werkzaamheden. Zodra de baan eenmaal zorgvuldig voorzien is van details en wellicht een bovenleiding, blijft de stofzuiger beter weg. Het Japanse Tomix maakt een voor schaal N een rijdende stofzuiger wagon. En die werkt verbazingwekkend goed.

Tomix is een merknaam van het Japanse Tomy, één van de grootste speelgoed producenten te wereld. De reinigingswagon van Tomix wordt ook door Gaugemaster in schaal N uitgebracht. De wagon ziet er dan iets mooier uit en draagt het logo van de ficitieve spoorwegmaatschappij “Network Rail”. Er is ruimte voor een decoder die in sommige gevallen door de winkel al is ingebouwd.

Er zijn twee functies mogelijk. Allereerst kan deze wagon worden ingezet als stofzuiger. Het vermogen van dit zuigertje is indrukwekkend. Na een rondje op onze testbaan vinden naast veel stof ook gras en losliggende ballast terug in de opvangbak.

Het is ook mogelijk om de rails te reinigen. Daarvoor wordt een roterende schijf gemonteerd aan de onderzijde. Daarmee vervalt de stofzuigerfunctie. Via een reservoir kan eventueel vloeistof worden gebruikt om te reinigen. Het mechanisme voor het wisselen van de schijfjes is vrij kwetsbaar. Het is dan raadzamer om twee wagons te kopen, één als stofzuiger en de ander als spoorreiniger.

Er worden twee reinigingspads meegeleverd: wit voor lichte vervuiling en een donkere voor zwaar vervuild spoor. De laatste lijkt meer op schuurpapier en is niet aan te raden. Een klassieke reinigingsblok is een beter alternatief.

Om vooruit te komen, moet een locomotief worden gekoppeld. Aan de juiste zijde, zodat de stofzuiger optimaal werkt. Bij de eerste rondjes op de modelbaan is het aan te raden om de wagon goed te volgen. Doordat deze erg laag hangt, blijft deze soms hangen op elementen die tussen de spoorrails liggen, zoals een spoorwegovergang.

Tomix heeft hiermee een zeer bruikbaar product gemaakt. En Gaugemaster heeft er een mooi jasje aangegeven, waarvoor je wel iets extra’s betaald. Een absolute must op iedere modelbaan.

  • Reinigingswagon
  • Leverancier: Tomix of Gaugemaster
  • Artikelnummer(s): 976425 of GM2250101
  • Richtprijs: € 58,00 – 94,99 (digitaal)

This article is also available in: English

 

Gratis 123 Schaal N Magazine?

Schrijf je dan nu in. Ontvang gratis 6x per jaar per e-mail het 123 Schaal N Magazine. Al ruim 20 jaar ervaring en onafhankelijk. De grootste in schaal N van Nederland.