Zoekopdracht Menu

nieuwe basis: modeltex maakt realistische betonplaten

nieuw signaal voor meer veiligheid op de overweg

naar de camping met artitec

Donker Licht

Een Stelconplaat is een betonnen plaat die veel wordt gebruikt op industrieterreinen. Omlijst met een metalen rand. Al in de jaren dertig werden deze volop gebruik. Voor modelspoorders ideaal om snel grotere industriële vlakken te creëren. Ook ideaal om helemaal los te gaan met weathering. Het belgische merk Modeltex legt letterlijk een nieuwe basis.

“Alles is begonnen bij het zelf experimenteren en vervaardigen van ondergronden voor de modelspoorbaan”, zegt Frank Agterberg van Modeltex, “De bestaande prints op papier of foam in de markt waren niet helemaal wat ik zocht. Niet realistisch genoeg, of niet kwalitatief genoeg”.

Daarom werd in eigen beheer een serie van kant-en-klare Stelcon platen bedacht. Op een foam ondergrond wordt een print gedrukt van Stelcon platen. Hele nieuwe, ongehavende platen en ook kant en klaar verouderd. Leuk detail is dat veel platen de originele hijsgaten hebben, die tegenwoordig minder voor komen.

“De reactie waren positief”, vervolgt Frank. “En ze deuken niet in als je er bijvoorbeeld op leunt zoals dat met bijvoorbeeld foam zou gebeuren. Het is zachter als hout om te bewerken en minder zwaar en omslachtig als gips”.

De platen zijn inmiddels ook verkrijgbaar in schaal N (1:160). Een plaat is verkrijgbaar in A4 of A3 formaat. In schaal N zal meestal één A4 plaat volstaan. Allemaal afhankelijk van het soort project dat je doet. Een plaat is 3 millimeter dik. Daar moet je rekening mee houden als je deze (achteraf) wilt toepassen. De prijzen liggen tussen 12 en 24 euro.

Om de stelcon platen er echt realistisch te laten uitzien, is het echt de moeite waard om de korte tutorial te bekijken. Want het juiste effect wordt bereikt door zelf krassen aan te brengen. Zo ontstaat er relief in de platen en dat zorgt voor een hele realistische look. Verf kan worden gebruikt om bandensporen aan te brengen of stukjes groen. Een lak opbrengen aan het einde geeft echt een finishing touch.

This article is also available in: English