Zoekopdracht Menu

Opmerkelijke 2024 nieuwigheden PIKO

een zwitsers circus: swiss n scale

review nieuwe fleischmann v100 (Br211): goed maar niet geluidloos

Donker Licht

Het merk PIKO viert in 2024 een 75 jarig jubileum. Ook voor schaal N worden er interessant nieuwigheden aangekondigd. Ook bij PIKO geldt dat het verstandig is om gewenste modellen vooraf te reserveren bij je favoriete (web)winkel. Modellen zijn vaak af fabriek uitverkocht.

De eerste opvallende nieuwigheid is de elektrische locomotief BR 185 van de MRCE in tijdperk VI. De zwarte uitvoering geeft een eigentijds uiterlijk aan de loc. Mitsui Rail Capital Europe (MRCE) richt zich vooral op de verhuur van locomotieven. De aanduiding ‘dispolok’ verwijst nog naar de oorsprong van deze locomotief, namelijk Siemens. Die tot 2006 ook locomotieven heeft verhuurd. Met een huur of lease locomotief zijn mogelijkheden bijna oneindig. Hoewel inzet voor een goederentrein het meest voor de hand ligt.

Het model wordt uitgerust met diverse fijne details zoals handgrepen en zandstrooiers. De digitale uitvoering wordt voorzien van een XP-geluidsdecoder. De adviesprijs voor dit laatste model ligt op 299 euro. Levertijd is nog niet bekend.

Ook in het zwart, is de zelflosser van Captrain. De FALNS wagons kunnen in werkelijkheid 90 m3 goederen meenemen. Dat varieert van kolen, ijzererts en andere bulkgoederen. Er zijn nog geen foto’s van het model beschikbaar. De afwijkende kleurstelling in combinatie met het opvallende logo, maken dat dit een aantrekkelijke variant kan worden in een lange trein van zelflossers. Voor bijna 50 euro per stuk gaan ze over de toonbank. Een gemiste kans van PIKO om hier sets per twee van te maken. Het komt immers zelden voor dat dergelijke wagons ‘alleen’ zijn opgenomen in een trein.

Tenslotte is er op basis van de ‘silberingen’ een mooie serie uitgebracht voor TRI. Inclusief een stuurstandrijtuig met de kenmerkende Wittenberg kop. Het Duitse TRI is een spoorwegmaatschappij die gespecialiseerd is in het behoud van historische voertuigen. Het model is zonder binnenverlichting, deze kan later worden aangebracht. De adviesprijs voor de wagons ligt 50 euro. Het stuurstandrijtuig op 132. Het lijkt waarschijnlijk dat dit inclusief decoder is voor digitaal rijden.

This article is also available in: English

 

Gratis 123 Schaal N Magazine?

Schrijf je dan nu in. Ontvang gratis 6x per jaar per e-mail het 123 Schaal N Magazine. Al ruim 20 jaar ervaring en onafhankelijk. De grootste in schaal N van Nederland.