Zoekopdracht Menu

een zwitsers circus: swiss n scale

Modelbaan Achtergronden: Hier Moet Je Op Letten

Opmerkelijke 2024 nieuwigheden PIKO

Donker Licht

Als je van kinds af aan met treinen door het Zwitserse landschap rijdt, dan is het logisch dat je een layout met dit thema maakt. De dertige jaar oude Jessie uit Zwitserland doet dat dan ook in schaal N. En dat alles op een kleine lay out die in tien minuten in elkaar te zetten is.

Na eerst een H0 baan te hebben gehad kwam er in 2019 een schaal N baan. “Ik wilde gewoon meer mogelijkheden op de beschikbare ruimte. Dat was mijn voornaamste reden”, zegt hij. De lay out die we zien heeft een goed formaat, in drie delen ontvouwt zich een compleet Zwitsers landschap op het formaat van 120 x 350 cm. “Ik kan deze in 10 minuten in elkaar zetten, en weer opbergen”, legt hij uit.

Hij heeft dan ook meteen een tip voor beginners: “Als je niet weet welke schaal je wilt gaan gebruiken, denk dat goed na over de ruimte die tot je beschikking hebt. Plan daarna je baan in een computerprogramma, bijvoorbeeld CDM-rails. Zo ontdek je de mogelijkheden voordat je overgaat tot aanschaf”.

Op de baan treffen we vooral Fleischmann en Kato/Hobbytrain modellen aan. Op een TGV en twee Oostenrijkse stoomlocomotieven na, vinden we uitsluitend Zwitsers materieel op de baan. En alles zo realistisch mogelijk. Zodra in het grootbedrijf de treinen worden aangepast; wordt dit op de baan ook gedaan. De baan wordt aangekleed met gebouwen van Vollmer, Kibri en Faller. Dat alles wordt analoog aangestuurd, inclusief een tram en kabelbaan.

Een bijzonder pronkstuk is het model van het circus Knie. De basis zijn de sets van Fleischmann met daarin de wagens van het circus. De hele tent is zelf gebouwd en aangekleed met de wagons en voertuigen van Fleischmann. Daarnaast maken andere elementen van ondermeer Articec en Wiking het compleet.

Jessie kijkt met ongeduld uit naar de release van de SBB RABe 511 KISS door Hobbytrain. Deze wordt telkens weer uitgesteld. Treinen van het KISS platform zijn erg gebruikelijk in Zwitserland. Tot nu toe is er geen enkele leverancier die deze trein in N op de markt brengt. Hetzelfde geldt voor Zwitserse stoomtreinen, die uitsluitend van het ter ziele gegane Lemaco nog verkrijgbaar zijn. Vaak tegen hoge prijzen.

Volg Swiss N Scale op Instagram.

This article is also available in: English

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 

Gratis 123 Schaal N Magazine?

Schrijf je dan nu in. Ontvang gratis 6x per jaar per e-mail het 123 Schaal N Magazine. Al ruim 20 jaar ervaring en onafhankelijk. De grootste in schaal N van Nederland.