Zoekopdracht Menu

nieuw in 2023: alles minimaal10% duurder

bestaande modelbouw woningen verouderen – deel 1

modelhuizen eenvoudig realistisch laten uitzien: zo doe je dat

Donker Licht

Traditiegetrouw worden aan het begin van het jaar de nieuwigheden voor het komend jaar aangekondigd. We keken bij de hofleveranciers Arnold, Minitrix, Fleischmann en Hobbytrain naar de opvallende nieuwigheden in tijdperk IV en recenter.

PRIJSSTIJGINGEN VAN 10% en meer

Dat alles duurder wordt, is oud nieuws. De leveranciers kampen hier ook mee. Ook de vertragingen in de uitleveringen door het eindeloze chiptekort zijn eerder regel dan uitzondering. Een voorbeeld uit de praktijk is de voor 2022 aangekondigde BR218 van Minitrix. Digitaal, met geluid voor een adviesprijs van 279 euro. Dezelfde lok wordt nu ook als nieuwigheid voor 2023 aangekondigd. Vermoedelijk door het chiptekort. En de prijs met ruim 10% omhoog naar 309 euro. In de markt worden prijsstijgingen tot 12% verwacht.

fleischmann 2023

Voor 2023 zet Fleischmann volop in op moderne treinen. Van iedere variant bestaat er een analoge en digitale variant. De BR211 (721280) die bij nagenoeg iedereen op de modelbaan staat wordt in een nieuwe versie uitgebracht. De fotomontage belooft een gedetailleerd model met vrij zicht in de cabine. In de klassieke donkerrode kleur die we kennen van de Deutsche Bundesbahn. Ook hier een digitale variant inclusief geluid. Hetgeen voor Fleischmann uitzonderlijk is, die in de regel kleinere locomotieven niet uitrust met een geluidsdecoder. Adviesprijs 282 euro.

Een ander bijzonder fraai model is de Fleischmann (732175) RailAdventure uitvoering van de Nederlandse ‘1600’-serie. De locomotief ‘met gebroken neus’ staat voor ruim 340 euro digitaal en geluid op de treinbaan. Verder zijn er opvallend veel gesloten goederenwagons gepland.

Hobbytrain nieuwigheden 2023

Bij Hobbytrain staan de herfstnieuwigheden nog op de site. Nieuwe modellen voor 2023 zijn nog nauwelijks bekend. Hoogstwaarschijnlijk komen er geheel nieuwe modellen voor de Oostenrijkse railjet “Dani”. De paarsrode wagons worden in sets van 2 stuks uitgebracht. De bijpassende Vectron werd in 2022 al als nieuwigheid aangekondigd.

(mini)trix meer van hetzelfde

De nieuwigheden van Minitrix lijken toch meer van hetzelfde. Veel Duitse modellen gemaakt van bestaande mallen. Waar Fleischmann een goede stap maakte met de nieuwe “intercity wagon” mallen, blijft Minitrix vasthouden aan wagons die hoog op hun draaistel staan.

Leuk in de nieuwe collectie is de mogelijkheid om een “vervangende” trein te maken bestaande uit een huur- locomotief en wagons. De BR143 van DB in mat grijze kleurstelling. En personen vervoer met het driewagen stel van Train Rental GmbH (TRI). De locomotief 16435 kost 269 euro voor de analoge versie. De set wagons met stuurstand (18289 voor 249 euro) is eveneens niet digitaal.

piko nieuws 2023

De site van Piko belooft 60 nieuwigheden in schaal N. Dat is dan inclusief nieuw vormgegeven startsets. Er zit opmerkelijk veel Nederlands materieel tussen. Een 1100 mét (40376) en zonder neus (40378). Op de foto is het geel van de locomotief wel zeer nadrukkelijk aanwezig. De digitale varianten kosten 340-360 euro. Ook een bruine 1200 (40466) is beschikbaar en een werklok uit de 2200 serie van Strukton (40446).

Naast de ‘gebruikelijk’ BR216 serie in allerlei varianten, wordt er uitgebreid doorontwikkeld op varianten van de BR101. Dit paradepaardje is een zeer geslaagde locomotief van Piko, met uitmuntende details. De mal van de nieuwe Silberlinge wordt uiteraard ook benut. En er zijn daarmee ook vormvarianten voor diverse intercity wagons naar Duits voorbeeld.

arnold meer dan 160 nieuwigheden

Bij Arnold vliegen de nieuwigheden je om de oren. Meer dan 160 items worden er aangekondigd. Het hoge aantal komt ook door veel vormvarianten van dezelfde modellen. Arnold is een van de leveranciers die duidelijk over de Duitse landsgrenzen heen kijkt. Modellen uit Italie, Spanje en Frankrijk passeren de revue. Nederlandse modellen zijn niet aangekondigd.

ET 420 – Door Michael Heimerl – Eigen werk, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=2784852

De ET420 is wel de meest opmerkelijk aankondiging. Dit bijna legendarische treinstel werd al in de jaren tachtig door Arnold geproduceerd (Arnold 2940). En is als tweedehands model voor slechts enkele tientjes te koop. De nieuw uitvoering (HN2494S) gaat voor meer dan 460 euro digitaal mét geluid over de toonbank. Op de site ontbreekt het aan details welke wijzigingen er zijn doorgevoerd om het model te laten voldoen aan de kwaliteitsnormen van 2023.

This article is also available in: English

 

Gratis 123 Schaal N Magazine?

Schrijf je dan nu in. Ontvang gratis 6x per jaar per e-mail het 123 Schaal N Magazine. Al ruim 20 jaar ervaring en onafhankelijk. De grootste in schaal N van Nederland.