Donker Licht

Er komt een moment dat iedere modelbouwer zich realiseert dat de modelbouw woningen er te glanzend en vooral te plastic uitzien. Achteraf bezien was het verstandig geweest om bij de bouw van de woningen daar iets aan te doen. Dat is niet erg, in deze tutorial leggen we uit hoe je dit met eenvoudige technieken achteraf kunt oplossen.

Plastic bouwsets al sinds 1950

Bedrijven zoals Vollmer, inmiddels overgenomen door Viessmann, maken sinds de jaren vijftig de bekende bouwsets. Door kunststof in mallen te persen ontstaan de vormen die nodig zijn om een woning, fabriek of iets anders te bouwen. Dit plastic geeft de gebouwen een bepaalde glans.

Omdat het efficiënt is om zoveel mogelijk vormen in een keer te maken, is de variatie in kleur vaak beperkt. Dit maakt de gebouwen vaak eentonig. De deur van het huis is van hetzelfde bruin gemaakt als het dak. Dat is oogt niet echt realistisch en geeft de woningen een hoog ‘speelgoed’ gehalte.

vooraf verweren is beter; achteraf kan ook

Vooraf verweren is absoluut gemakkelijker. Toch kan het achteraf ook. En er is nog een voordeel van achteraf ‘verouderen’ van de woningen; de onvermijdelijke vlekken van de lijm kunnen worden weggewerkt. Niet oneindig, netjes werken blijft belangrijk.

De aanpak is om accenten op de woning aan te brengen die er voor zorgen dat de plastic look drastisch wordt gereduceerd en bepaalde onderdelen een natuurlijke kleur te geven;

  • Het dak ‘inkleuren’ en verouderen;
  • Ijzeren, zoals een poort of hekwerk, elementen een ‘metaal uiterlijk’ geven;
  • Houtwerk in de juiste kleur schilderen;
  • Grote oppervlakken licht vervuilen
  • Verweerde rand onderlangs door opspattend vuil;

benodigde (eenvoudige) materialen

Dat je een set kwasten nodig hebt, is meer dan logisch. Een set penselen met de zeker kleinste maat “2” is ideaal. Ze zijn vaak te koop bij een hobbyzaak. Voor een kleine 10 euro is de set al in je bezit. Voor de verf raden we aan om te investeren in goed merk, bijvoorbeeld Vallejo.

Deze fabrikant biedt een breed assortiment van kleuren. Deze kunnen gecombineerd als set worden gekocht; zodat je zeker weet dat je de juiste kleuren hebt om bijvoorbeeld roest aan te brengen of hout accenten te maken. De sets zijn voorzien van stap-voor-stap handleidingen. De hoeveelheid verf die je nodig hebt voor één gebouw is meestal niet meer dan enkele – onverdunde – druppels.

Als minimale set raden we aan: Vallejo verf set voor “hout en leer” (770182). Met deze set kunnen houten objecten bij een woning realistisch worden weergegeven. Vallejo 70150 roest en staal (8 kleuren en poeder) is ideaal voor het beschilderen van metalen objecten eventueel voorzien van roest. In plaats van deze set is 770183 ook een optie, hiermee kunnen echter geen metaal effecten worden gemaakt.

Tenslotte koop je ook schilders tape. Geen bouwmarkt kwaliteit, deze hechten vaak niet goed en geven verf de kans om onder de tape te komen. Kies voor een kwaliteitsmerk als 3M en koop Scotch afplaktape blauw (2090) voor ongeveer 6 euro.

De techniek

De techniek is relatief eenvoudig. Het is juist niet de bedoeling om in één keer de juiste kleur op te brengen. Dit doe je in laagjes. Zo ontstaat er diepte. Zorg er ook voor dat de verf niet dekkend wordt aangebracht. Eerder aangebrachte lagen moeten juist deels zichtbaar blijven.

Dit doe je door vooral niet te veel verf te gebruiken. Een druppel is in schaal N al vaak te veel. Als je de penseel in de verf hebt gedoopt (en dat is al teveel) dan strijk je een paar keer over keukenpapier.

Met een schone en vooral droge kwast kun je overtollige verf altijd wegwerken. Een doekje om iets weg te vegen of juist uit te smeren doet ook goede zaken. En wat te denken van je eigen vingers – zolang ze maar niet vettig zijn.

Hieronder zie je stap voor stap hoe een plastic – houten – poort een authentieke uitstraling krijgt.

De originele “houten” poort. De fabrikant Vollmer heeft al de nerven aangebracht bij het vervaardigen van het plastic. Het is belangrijk dat deze niet vollopen met verf.

De eerste laag is lichtjes aangebracht. In dit voorbeeld wordt de verf van Vallejo gebruikt. In dit geval is kleur “Flat Earth 70.983” aangebracht. Dit is de basiskleur.

Laat goed drogen. Dat gaat heel snel en breng een beetje “Smoke 70.939” aan. De eerste accenten verschijnen. Teveel aangebracht? Gewoon uitwrijven met je vingers.

Na het drogen wordt er een mix van “Smoke 70.939” en “Black 70.950” aangebracht. Beiden 50% van het totaal, dus ieder 1 druppel. Goed mengen.

Omdat de poort nu te donker dreigt te worden, is het nodig om wat lichte accenten aan te brengen. Een kleur als “Flat Earth 70.983” of “Dark Sand 70.847” te gebruiken. Dat alles naar eigen smaak.

In ons voorbeeld willen we een donkere oude poort bewerkstelligen en wordt deze nog eenmaal voorzien van een donkere “wash”. Dat kan bijvoorbeeld weer met “Smoke 70.939”

aan de slag

Als je alles in huis hebt en het model hebt geselecteerd dat je wilt verouderen, kun je aan de slag. Hoe je dat doet lees je in het tweede deel (verschijnt januari 2023).

This article is also available in: English

1 opmerking

Reacties zijn gesloten.

 

Gratis 123 Schaal N Magazine?

Schrijf je dan nu in. Ontvang gratis 6x per jaar per e-mail het 123 Schaal N Magazine. Al ruim 20 jaar ervaring en onafhankelijk. De grootste in schaal N van Nederland.