Zoekopdracht Menu

modelhuizen eenvoudig realistisch laten uitzien: zo doe je dat

nieuw in 2023: alles minimaal10% duurder

interview ruhr n: oneindig varieren tussen twee schaduwstations

Donker Licht

Stap voor stap helpen we je om je (bestaande) modelbouw huizen een realistisch uiterlijk te geven. Deze stappen zijn praktisch en voor iedereen toepasbaar met materialen die iedere modelbouwer in huis heeft. Geen airbrush of andere spuitinstallaties. Een paar kwasten, schilders tape en verf zijn voldoende.

In deze tutorial gebruiken we de set “Wood & Leather” van Vallejo (nummer 70.182). Uiteraard zijn andere merken en kleuren ook toepasbaar.

voorbereiding: schoonmaken en afplakken

Stap 1 schoonmaken

Een bestaand model? De eerste stap is het schoon maken van het model. Daarvoor gebruik je een (oude) zachte kwast en een klein hobbymesje. Maak het gebouw stofvrij. Anders vermengt de verf zich met het stof en ontstaan er onnatuurlijke ‘klonters’ in het verfwerk. Daarna worden met een scherp mesje alle oneffenheden van het model verwijderd, inclusief eerder aangebrachte bloempartijen.

afplakken

Deze stap herhaalt zich bij ieder vlak dat wordt beschilderd. Plak de delen af die niet mogen worden geraakt door de verf. Gebruik daarvoor de duurdere maar zoveel betere schilders tape van bijvoorbeeld 3M.

stap 1: aan de slag: het dak

Nu gaan we echt beginnen. Het dak is ontegenzeglijk is door het grote oppervlak het meest in het oog springende plastic onderdeel van de woning. Als dit onderdeel is bewerkt wordt het grootste effect bereikt. Dit kan op twee manieren:

  1. Het dak verven in de oorspronkelijk kleur. Dit wordt gedaan door kleuren te mengen zodat een sterk gelijkende kleur ontstaat. Daarmee wordt het dak geverfd. Dat hoeft niet dekkend te zijn. Juist door willekeurig stukjes open te laten ontstaat er een kleurenspel op het dak dat natuurlijk aandoet.
  2. Als de kleur van het dak al goed is of bijvoorbeeld door de fabrikant al kleurschakeringen zijn aangebracht, gebruiken we Vallejo “Game wash 73.200 Sepia”. De verf heeft de eigenschap om in donker en lichte vlakken op te drogen wat een zeer natuurlijk effect heeft. Breng deze verf nagenoeg dekkend op.

Kwasten met zachte haren zijn een must en een fijne punt voor de dakranden.

stap 2: hout en steen accenten aanbrengen

Omdat veel huizen naar Duits voorbeeld zijn, tref je vaak hout aan op het model. Bijvoorbeeld als vakwerk of kleine accenten. In ons voorbeeld zit een mannetje op een bierton. Bij Vallejo is set 70.182 te verkrijgen om hout te verven. Uit deze set nemen we “70.828 Wood Grain” en “70.981 Orange brown” en mengen deze naar eigen smaak. Mengen doe je druppelsgewijs. Voor schaal N is een druppel al genoeg om een zijde van een gebouw te beschilderen. De gemengde kleur wordt aangezet op het hout. Wederom niet dekkend. Zorg er voor dat je de eventuele nerven of voegen blijft zien. Teveel aangebracht? Pak een droge kwast en veeg het weg.

Speel met de menging van de verf om verschillende lichte en donkere houtsoorten te simuleren. Te donker? Ook dan pak je een droge kwast om de laag te verwijderen. Als je wilt kun je ook meerdere laagjes aanbrengen. Zie deel 1 van onze tutorial.

Een ander typisch Duits principe zijn de zandstenen die langs deurposten worden aangebracht. In principe kun je deze met dezelfde kleuren behandelen. Iets meer “70.981 Orange brown” kan dan nét het verschil maken.

stap 3: lichte accenten aanbrengen

Alle houtwerk en stenen voorzien van een kleurtje? Dan is het tijd om lichte accenten aan te brengen. Ook als je, bijvoorbeeld bij een vakwerk huisje, dat niet hebt gedaan. Deze lichte accenten geven het effect van ‘verwering’ (veroudering) van de materialen.

We gebruiken een bij voorkeur oude, zachte, kwast. Neem één druppeltje van “Vallejo 70.847 Dark Sand”. Doe de kwast lichtjes in de verf. En strijk vervolgens de verf er op af, op een papiertje. Zo lang totdat er bijna niets meer op zit. Neem het gebouw en strijk oppervlakkig met de kwast over de delen die je wilt behandelen. Je zult zien dat er kleine lichtje vegen ontstaan. Dat is het effect wat je wilt. Zie je te veel? Dan snel wegvegen met een droge kwast of vinger. En nogmaals de kwast “afstrijken” op papier. De kunst is hier om het zo licht als mogelijk aan te brengen.

Het effect van deze accenten is enorm.

stap 4: de muren

Nu resteren de buitenmuren. Het is afhankelijk van het soort gebouw. Voor een witte bungalow, gebruik je een andere kleurstelling dan een bakstenen gebouw. Ook hiervoor kan Vallejo “Game wash 73.200 Sepia” of “70.923 Japanse Uniform” goed worden gebruikt. Zeer licht opbrengen. Let er op dat de verf goed over de muur wordt verdeeld, zodat je niet ziet waar je bent begonnen.

Voor alle gebouwen geldt dat aan de onderzijde de meeste vervuiling zit. Daar waar regen het vuil van de grond laat opspatten. Met een fijne kwast breng je daarom een donker randje aan rondom het gebouw.

stap 5: de afwerking

De laatste stap is de afwerking. Waar nodig worden kleine bloempartijen aangebracht. Gebruik een druppeltje houtlijm en strooi daarover de bloemen, deze worden vaak meegeleverd met bouwsets. En breng het gebouw tot leven met enkele kleine inwoners.

Natuurlijk kan er nog veel meer worden aangepakt aan het gebouw. Experimenteer daar mee. Pak bijvoorbeeld de regenpijpen en dakgoten aan door ze in een iets donkere kleur te verven. Voorzie de stoeptegels of terras van enkele vegen “70.939 Smoke” en veeg deze weer weg zodat alleen de voegen een kleur krijgen. De mogelijkheden zijn eindeloos.

Het eindresultaat

In deze tutorial gebruikt:

  • Vallejo 70.182, prijs ongeveer 23 euro
  • Penselen set, met minimaal dikte ‘2’, 10-15 euro
  • 3M Afplaktape Blauw, 6-8 euro
  • Hobbymes Revell, 6-10 euro

This article is also available in: English

 

Gratis 123 Schaal N Magazine?

Schrijf je dan nu in. Ontvang gratis 6x per jaar per e-mail het 123 Schaal N Magazine. Al ruim 20 jaar ervaring en onafhankelijk. De grootste in schaal N van Nederland.