Zoekopdracht Menu

Modelbaan Achtergronden: Hier Moet Je Op Letten

INTERVIEW BJARNE LUND: VEEL RANGEREN EN ZELFBOUW SCENES

een zwitsers circus: swiss n scale

Donker Licht

Een achtergrond bij een modelspoorbaan, brengt het landschap pas echt tot leven. Niets is zo erg als kijken naar een (bakstenen)muur die het zorgvuldig vormgegeven landschap volledig teniet doet. Achtergronden kunnen zelf worden gemaakt of eenvoudig kant-en-klaar worden besteld. Waar moet je op letten als je een achtergrond maakt?

Dit artikel gaat over achtergronden die je kunt kopen. En dus niet over het zelf schilderen van een achtergrond. Voor de liefhebbers, Peco levert gedrukte achtergronden in een schilderachtige stijl.

De verhouding 

Het allerbelangrijkste is de verhouding van de achtergrond. Objecten die op een achtergrond staan moeten in juiste verhouding staan tot die op de modelbaan. Dat geldt in het bijzonder voor huizen of industriegebouwen. 

Het beste is als deze objecten ‘verder weg’ staan in de achtergrond. Zodat eventuele afwijkingen in  de verhouding niet direct zichtbaar zijn. Er zijn weliswaar formules beschikbaar om een juiste verhouding uit te rekenen. Maar neem aan dat een woning die 20 centimeter op je modelbaan is, al snel verkleind moet worden tot 6 a 7 centimeter op een achtergrond, voor een realistische werking. 

Diepte werking

Om het juiste effect van diepte te bereiken met de achtergrond, is een achtergrond die nagenoeg aansluit op de omgeving van de modelspoorbaan. Bij een industrieel gebied is het niet passend om een mooi bos op de achtergrond te hebben. Juist bij bomen werkt dit heel goed. Het is daarom belangrijk dat je goed nadenkt welke objecten nog op de layout staan en vanaf welk punt de achtergrond het overneemt. 

Een voorbeeld: achter een landelijk gelegen huis staat een rijtje modelspoorbomen. Daarachter plakken we een achtergrond van een bosrijke omgeving. Zo ontstaat er diepte. 

Geen perspectief in de achtergrond

Een perspectief of 3D weergave in de achtergrond is funest voor het effect. Omdat de ogen de objecten in op de modelspoorbaan opnemen vanuit het eigen perspectief, kan een achtergrond daar praktisch nooit op aansluiten. Dit achtergrond ‘beweegt’ immers niet mee met de positie van de kijker. 

Welke leveranciers?

Een achtergrond met veel lucht, weinig bebouwing en veel groen werkt het beste. Dit past veelal goed bij de modelbaan.

Van alle grote leveranciers heeft volgens ons Gaugemaster het beste aanbod. De achtergronden zijn slim opgezet. Vooraan beginnen ze altijd met een ‘groenstrook’ waardoor de overgang goed te maken is. Helaas ontbreekt het bij Gaugemaster aan een achtergrond voor een middelgrote stad. 

Voor achtergronden van hogere kwaliteit is het Oostenrijkse Atelier Dietrich een optie. Zij hebben zich volledig toegelegd op het maken van passende achtergronden voor ondermeer schaal N. Ook de lengte van de achtergronden zijn indrukwekkend. Zo kan er voor veel banen een doorlopende achtergrond worden gemaakt.

This article is also available in: English

 

Gratis 123 Schaal N Magazine?

Schrijf je dan nu in. Ontvang gratis 6x per jaar per e-mail het 123 Schaal N Magazine. Al ruim 20 jaar ervaring en onafhankelijk. De grootste in schaal N van Nederland.