In het eerste deel van deze mini serie hebben we uitgelegd vanuit welk perspectief je de beste foto’s maakt van je shaal N modelbaan. In dit tweede en laatste deel lees je welke materialen je minimaal nodig hebt voor het beste resultaat voor je foto’s op social media.
Deze mini serie is er voor de hobbyist die graag foto’s maakt van zijn of haar modelbaan. En met relatief beperkte middelen een goed resultaat wil bereiken. Het kan altijd professioneler en duurder. Voor foto’s op social media wordt het daarmee niet altijd beter. Foto’s op bijvoorbeeld Instagram worden verkleind – veelal op de mobiele telefoon – weergegeven en kort bekeken. Dat stelt andere eisen aan de (beeld)kwaliteit dan een opname voor een vakblad.
Het kan altijd professioneler en duurder. Voor foto’s op social media wordt het daarmee niet altijd beter.
indirecte Verlichting
Bij fotografie is verlichting essentieel. En dan gaat het om indirect licht. Het verschil is als volgt: bij direct licht wordt de lichtbron (lamp) rechtstreeks op het te fotograferen object gericht, bijvoorbeeld een locomotief. Direct licht is vrij “hard” en geeft zeer donkere schaduw. Daarom kies je voor indirect licht, er zit iets tussen de lamp en het object in. Een paar praktische voorbeelden:
- Je richt de lichtbron op muur of het platfond zodat het licht indirect op de treinbaan valt.
- Hang een wit laken voor of over je modelbaan en schijn er met de lamp op, het licht wordt mooi diffuus over je baan verdeeld.
- Indien er ramen zijn waar (zon)licht naar binnen komt, dan werkt het vaak beter om deze te blinderen, bijvoorbeeld met een (rol)gordijn of rolluik. Zo heb je zelf volledig regie over het licht dat binnen komt.
de juiste lichtbron
Direct licht van buiten wil je vermijden, je hebt dus kunstlicht nodig. Een eenvoudige oplossing is een LED-bouwlamp die je richt op het plafond of muur. Het indirect licht is voldoende voor redelijke foto’s.
Een betere keuze zijn de goedkopere LED foto lampen. Voor ongeveer 50 euro zijn er diverse lampen te koop. Een voordeel is dat deze vaak regelbaar zijn in sterkte en transparante gekleurde filters hebben waardoor er meer warmte in het licht komt.
Koop er altijd twee. Eén voor de hoofdverlichting, deze zet je ver open (fel) en schijnt indirect op je baan. De tweede zet je op de laagste stand en richt je op de trein, wagon of landschap dat je fotografeert. Dat zorgt er voor dat de donkere delen op de foto net iets wordt uitgelicht, en niet donkerzwart worden.
statieven en andere handige hulpjes
Uit de losse hand een foto maken, is zeker bij schaal N nauwelijks te doen. De kleinste beweging – op het moment dat je het scherm aanraakt voor het maken van de foto – zorgt voor een onscherpe foto. Zeker op deze schaal waar het kleinste detail telt.
Investeer daarom in een (bluetooth) afstandsbediening voor je telefoon. Zodat je op afstand kunt fotograferen. Daarmee voorkom je ongewenste bewegingen van je telefoon zodra je de knop op het scherm indrukt.
Als tweede zijn statieven een ‘must have’ voor betere foto’s. De prijs zit hier tussen de 50 – 75 euro. Je zult er waarschijnlijk drie willen hebben:
- Voor de indirect verlichting (de grootste lichtbron)
- Voor de directe bijlichting
- Voor de camera / telefoon
Kleine statieven waarbij de poten zich op allerlei manieren laten vormen, zijn handig, maar wel zeer grof voor een schaal N landschap. Deze kun je het beste vermijden. Dat geldt ook voor lenzen die je op de mobiele telefoon kunt monteren. Een groot ongeluk schuilt hier in een klein hoekje. We testte hiervoor een macro lens (voor opnames van dichtbij), de lens werkte perfect, echter de 3 centimeter extra op de voorkant van de telefoon leidde tot allerlei kleine beschadigingen op de modelbaan.
GIMBALL
Een gimball is een slim apparaat dat de camera (telefoon) altijd recht houdt. En daarmee krijg je vloeiende bewegingen in fimpjes. Ook geeft de gimball de mogelijkheid om de telefoon met een ‘stuurknuppeltje’ in de juiste positie te manoeuvreren.
Daarbij wordt bij deze apparaten slimme software meegeleverd. Deze stelt je in staat om objecten automatisch te laten volgen of specialistische instellingen te wijzigen. Het volgen van schaal N objecten blijkt in de praktijk een té lastige opdracht voor de software.
Ga je voor de likes?
Zoals je hebt kunnen lezen volstaan beperkte investeringen voor het maken van betere foto’s van je modelbaan. Instagram kent een zeer actieve modelspoor community. Ook schaal N banen zijn goed vertegenwoordigd. Zoek op ‘hashtags’ als #spurn #1zu160 of #schaaln. En wat nu als je zelf graag veel ‘hartjes’ wilt hebben op Instagram? Drie tips uit de parktijk van 123 N Scale:
- Zorg voor een lichte foto. Foto’s die donker zijn, krijgen veel minder aandacht.
- Gebruik de juiste hashtags bij je foto’s (kijk naar anderen, hergebruik ze)
- Foto’s met rollend materieel zijn het populairst, zorg dus dat er altijd een locomotief, wagon of treinstel in beeld is.
Deel je resultaten op Instagram en noem @123_n_scale in je bericht.
In deel EEN: HET JUISTE PERSPECTIEF
In deel 1 van deze mini serie lees je alles over het juiste perspectief. Deze serie werd in januari 2022 gepubliceerd in 123 Schaal N Magazine. Mis niets, neem een gratis abonnement.
This article is also available in: English