Zoekopdracht Menu

foto’s van de modelspoorbaan: het juiste perspectief (deel 1)

NOCH adventkalender: een paar keer dezelfde verrassing

goede voornemens: niet alle nieuwigheden kwamen uit

Donker Licht

Foto’s maken van je modelspoorbaan ingewikkeld? Helemaal niet als je deze mini serie leest. Hier leg ik je uit hoe je met (een basis) smartphone en andere eenvoudige middelen professionele foto’s kunt maken, geschikt voor het delen op sociale media.

In dit eerste deel gaan we dieper in op het thema perspectief. Hoe je dit in het ontwerp van je baan verwerkt en toepast bij het maken van foto’s. Perspectief maakt het spannend voor de kijker.

In dit eerste deel kijken we naar:

  • Het Preiser perspectief
  • Helikopter perspectief
  • “Tussen de bomen” perspectief

Het juiste perspectief

Een foto moet uitnodigen om te kijken. Er moet iets zijn om te ontdekken en de kijker moet het idee hebben dat hij niet alles overziet. Of juist vanuit een plek kijkt die niet gebruikelijk is. Zoals van achter een boom. Met diepte en perspectief creëer je een foto die de kijker weet te boeien.

Het ontwerp van je baan

Om diepte en perspectief in je foto’s te krijgen, helpt een modelbaan die in het ontwerp al hoogteverschillen biedt. Dat hoeft niet direct een Zwitsers Alpen landschap te zijn. In schaal N is een centimeter of twee al voldoende om diepte werking te krijgen.

In mijn ontwerp rijden alle treinen op hetzelfde niveau. Vervolgens bouwt de hoogte zich van voor naar achteren op. Beginnend bij een klein hoogteverschil, van 2 centimer en uiteindelijk liggen de huizen aan de stadrand 15 centimeter hoger.

Van laag naar hoog. In het ontwerp van deze treinbaan is de diepte gecreerd door gelaagd op te bouwen. De ‘heuvel’ vooraan is 2cm hoger dan het spoor. De achterste rij huizen staan 15 cm hoger.

het Preiser persectief

Het “Preiser” perspectief is afgeleid van het merk Preiser. Lange tijd één van de leveranciers van modelfiguurtjes op de treinbaan. Ze worden ook liefkozend “Preiserlein” genoemd.

Een foto vanuit dit perspectief betekent dat de lens van je telefoon nagenoeg gelijk wordt gebracht met de ooghoogte van het figuurtje. Dit is één van de grootste voordelen van fotograferen met je telefoon. Deze kan makkelijk tussen je ‘scenery’ in worden geplaatst. Blijf opletten, want een telefoon die omvalt of ergens tegenaan tikt heeft een verwoestend effect op je schaal N miniatuurlandschap.

het preiser perspectief: Een locomotief lijkt ineens immens groot en een straat oneindig.

Op Preiser hoogte fotograferen brengt de kijker dicht bij het object. Een locomotief lijkt ineens immens groot en een straat oneindig. Op deze stand krijg je automatisch veel diepte in je foto.

Maar hier wordt ook direct de beperking van je telefoon letterlijk zichtbaar. Deze zal moeite hebben om de hele foto scherp te stellen en daardoor gaan focussen op een bepaald deel. De rest van de foto wordt ‘wazig’. Als je dit effect goed inzet creëer je vanzelf de gewenste diepte in de foto.

Het Preiser perspectief. De camera van de telefoon stelt scherp op de cabine van de BR103 waardoor er vanzelf diepte ontstaat . De oplettende lezer ziet een klein stofje op de cabine van de locomotief.

Helikopter perspectief

Vanuit een helikopter heb je een overzicht over een gedeelte van de omgeving. Dat doe je met je camera ook. Niet te hoog. Hier probeer je het perspectief te krijgen van een helikopter die stil hangt boven een situatie die nader bekeken moet worden. Vlak boven de toppen van je (hoogste) bomen op je modelbaan.

Idealiter heeft je modelbaan een achtergrond, zodat de rommelige werktafel uit beeld blijft

Net als een helikopter kantel je de camera een beetje voren. De lens wijst nu schuin naar beneden. Je kunt meer een overzicht fotograferen en je telefooncamera kan een groter gebied scherpstellen.

Ook hier geldt, net als bij het Preiser perspectief, houdt de telefoon niet in de hand. Je bevestigt deze ergens aan zodat je geen last hebt van trilling en in alle rust de juiste positie kunt kiezen.

“Tussen de bomen” perspectief

Het idee achter dit perspectief is dat de kijker het idee heeft dat hij de scene vanaf het landschap bekijkt. En net zoals in de realiteit belemmeren objecten vaak het vrije zicht. Zoals bomen, struiken of zelfs huizen. Door je camera een klein stukje achter deze objecten te houden, ontstaat er een enorme diepte. En de kijker wil graag meer ontdekken.

Verscholen achter de bomen, dit perspectief biedt de kijker veel mogelijkheden om te ontdekken.

Opruimen, verbergen en opvullen

Controleer voor en na je foto goed of er geen vuiligheid in beeld is. Opnames in schaal N zorgen voor een enorme vergroting van alles rondom het gefotografeerde object. Een achtergelaten haar van een borstel heeft op de foto al snel het formaat van een dikke kabel en stof ziet er uit als een aslaag.

Hetzelfde geldt voor niet afgewerkte stukken van je modelbaan. Een vlak van een paar centimeter geeft op een foto het beeld van kaalslag. Zeker vanuit het helicopter perspectief. Plaats daarom tijdelijk wat extra bomen om deze lelijke stukken te verbergen. Of vul ze tijdelijk op met bijvoorbeeld een (stukje) grasmat.

Idealiter heeft je modelbaan een achtergrond, zodat niet alleen de rommelige werktafel uit beeld blijft, maar ook de baan meer diepte krijgt. Als deze ontbreekt, zorg dan minimaal voor een egale (witte) achtergrond.

Deel je resultaten op Instagram en noem @123_n_scale in je bericht.

In deel twee: benodigde materialen

In deel 2 van deze mini serie lees je alles over de benodigde materialen. Deze serie werd in maart gepubliceerd in 123 Schaal N Magazine. Mis niets en neem een gratis abonnement.

This article is also available in: English

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 

Gratis 123 Schaal N Magazine?

Schrijf je dan nu in. Ontvang gratis 6x per jaar per e-mail het 123 Schaal N Magazine. Al ruim 20 jaar ervaring en onafhankelijk. De grootste in schaal N van Nederland.