Zoekopdracht Menu

goede voornemens: niet alle nieuwigheden kwamen uit

foto’s van de modelspoorbaan: het juiste perspectief (deel 1)

tijdelijk een sneeuwwit landschap

Donker Licht

Aan het begin van het nieuwe jaar is iedereen vol met goede voornemens. Dat geldt ook voor leveranciers van schaal N modeltreinen. In mooie (online) folders worden de nieuwigheden aangekondigd. Maar zijn deze wel uitgekomen? We blikken bij drie grote merken terug op de aangekondigde nieuwigheden van 2021.

Kampt (Mini)trix met dezelfde problemen in de productieketen als Fleischmann?

Allereerst Minitrix. De begin dit jaar aangekondigde modellen zijn grotendeels uitgeleverd. Daar zit ook de 1600-serie bij, opnieuw uitgebracht door Minitrix. Niet digitaal, zonder geluid. De vraag is of dit model de zeer goede uitvoering van Fleischmann kan overtreffen. Ook andere modellen die voor het laatste kwartaal waren aangekondigd, zijn nog niet beschikbaar.

Kampt Minitrix (Trix) met dezelfde problemen als Fleischmann? In de levering van de onderdelen om modellen te produceren, ontbreekt het aan beschikbaarheid. En dan vooral digitale producten, zoals de decoders. Zo raakt het chiptekort raakt ook modeltreinliefhebbers. Fleischmann heeft daarom geen nieuwigheden voor de winter aangekondigd. En ook de beloofde nieuwigheden lopen vertraging op. De fabrikant publiceerde een lijst van modellen die nog wel worden geleverd.

Het merk Hobbytrain, gevoerd door Lemke, kondigde begin 2021 diverse nieuwigheden aan. De Vectron en Smartron zijn inmiddels in diverse kleurvarianten verkrijgbaar. Wie zich had verheugd op het Zwitsers rollend materieel, wordt teleurgesteld. Ook hier hebben nog niet alle nieuwigheden hun weg naar de winkel gevonden.

Wordt het in 2022 anders? In ieder geval zien we leveranciers, zoals Fleischmann, de verwachtingen bijstellen. Daarnaast blijft de vraag voorlopig onverminderd hoog. Winkeliers spreken over “aanhoudende piekverkopen”, die alleen in de zomerperiode een daling hebben laten zien. Kortom, ├íls spoor N modellen al beschikbaar zijn, moet je er snel bij zijn. Reserveren kan daarom verstandig zijn.

This article is also available in: English

 

Gratis 123 Schaal N Magazine?

Schrijf je dan nu in. Ontvang gratis 6x per jaar per e-mail het 123 Schaal N Magazine. Al ruim 20 jaar ervaring en onafhankelijk. De grootste in schaal N van Nederland.