Zoekopdracht Menu

werkzaamheden op het spoor met een graafmachine

het kan: realistische korte eurocity modeltreinen

flitsende fotografen

Donker Licht

Werkzaamheden aan het spoor zijn dankbare scenes om na te bootsen op de modelbaan. Het maakt het mogelijk om de mini figuren en voertuigen dicht bij het spoor te brengen. Ze reflecteren de dynamiek van het spoorbedrijf. Een trein die langzaam voorbij de werkzaamheden rijdt. Een werkman die een vlag hoog houdt. Bij de werkzaamheden worden veelal kranen op lorries ingezet. Graafmachines of kranen die zowel op de weg als het spoor kunnen rijden. Krol in het kort.

In Nederland heeft in april 2023 een vreselijk ongeluk plaatsgevonden met een krol nabij het station Voorschoten. De bestuurder van de krol kwam daarbij om het leven en een tiental mensen raakte gewond. Dit artikel is eerder geschreven dan het betreffende ongeluk heeft plaatsgevonden.

Ook in schaal N (1:160) zijn deze kranen op lorries te verkrijgen. Lemke levert onder de merknaam Minis een kraan van het merk Liebherr op de markt. En zelfs in onze kleine schaal N is het mogelijk om de lorries te bewegen. Dit betekent dat de kraan naast of heel realistisch met uitgeklapte lorries op het spoor kan worden gezet. De cabine kan bewegen evenals de arm. Daarmee kan een realistische positie worden gecreƫerd.

DM Toys levert 3D geprinte modellen voor zelfbouw. Het is een model van het grote voorbeeld Atlas. Op de website van DM Toys staat een Duitstalige handleiding hoe je een dergelijk model klaar kunt maken voor de bouw. Als het model ineen is gezet kunnen de cabine en arm van de kraan bewegen. Dit laatste vraagt wel het nodige geduld en is een zeer precies werkje.

Om de scene helemaal aan te kleden levert Noch onder artikelnummer 12011 de benodigde arbeiders. Ook enkele afgedankte spoorstaven in een verroeste kleur kleden de omgeving aan en geven de indruk van echte werkzaamheden.

This article is also available in: English

 

Gratis 123 Schaal N Magazine?

Schrijf je dan nu in. Ontvang gratis 6x per jaar per e-mail het 123 Schaal N Magazine. Al ruim 20 jaar ervaring en onafhankelijk. De grootste in schaal N van Nederland.