Zoekopdracht Menu

flitsende fotografen

werkzaamheden op het spoor met een graafmachine

Donker Licht

Het was een van de meest bekeken filmpjes op ons Instagram account. Een scene waarin een Nederlandse 1600 serie voorbij rijdt en door trainspotters wordt vastgelegd. Op het moment dat de locomotief voorbij rijdt flitsen de miniatuur flitsers van de klein preiser mannetjes. Een geweldig effect. En dat kan nu ook in schaal N.

Het bedrijf Schönwitz levert kan en klare figuurtjes met een kleine LED. De felle lampje is helemaal weggewerkt in het door Schönwitz zelf gemaakte figuur. Het is wellicht niet de verfijndheid die andere leveranciers zoals Preiser en Noch hebben. In het poppetje zit immers ook bedrading en de LED. Ook qua afmetingen is het niet helemaal juist. De LED heeft bijna het formaat van het hoofd van een mens. 

Desondanks is het effect erg leuk. Voordat er genoten kan worden van deze scenery moeten er naast de poppetjes ook een besturingseenheid worden aangeschaft. Deze elektronica stuurt de flitsers aan. Dat kan variëren van één of maximaal twee figuurtjes zijn. 

Het instellen gaat fysiek op de besturingseenheid. Het is wat uitzoekwerk om dit werkend te krijgen. De module voorziet wel in een testmogelijkheid. Helaas is er geen enkele mogelijkheid om dit aan te sturen met een digitale centrale. Een gemiste kans.

Door de schakeleenheid aan te sluiten op een relais kan de stroomtoevoer worden geregeld. Zo ontstaat er een mogelijkheid om bijvoorbeeld de stroom in te schakelen op het moment dat een trein voorbij rijdt. Het is wel zoeken naar de juiste kleurstelling van de LED en de lichtsterkte. De lichtopbrengst is namelijk erg hoog. 

Dit markante effect op de modelspoorbaan wordt duur betaald, voor één fotograaf met flitser en benodigde electronica zijn de kosten ongeveer 45 euro.

  • Fotoblitzmodul M10 Fotoblitzer
  • Schönwitz 51303
  • Prijs 24,99
  • Schönwitz 51364* Fotograf mit LED
  • Prijs 17,99

This article is also available in: English

 

Gratis 123 Schaal N Magazine?

Schrijf je dan nu in. Ontvang gratis 6x per jaar per e-mail het 123 Schaal N Magazine. Al ruim 20 jaar ervaring en onafhankelijk. De grootste in schaal N van Nederland.