Zoekopdracht Menu

BR111 Fleischmann versus minitrix: kiezen tussen twee kwaden

hoge temperaturen; zo bewaar je modeltreinen in goede conditie

PIKO BR216: review en inzet op het nederlandse spoor

Donker Licht

De BR111 is in zijn oranje / beige uitvoering wellicht een van de meest iconische locomotieven in het Duitse S-bahn verkeer. En nog breder dan dat. De BR111 is ook volop ingezet voor andere snelle treinvindingen op het hoofdnet. Schaal N liefhebbers die digitaal rijden, hebben de keuze uit een uitvoering van Fleischmann of Minitrix. Het blijkt kiezen tussen twee kwaden.

Minitrix BR111

De Minitrix (16114 / 16115) is al in 2019 aangekondigd. De locomotief is qua kleurstelling goed gelukt. Dat geldt voor alle items van Minitrix in de S-bahn kleuren. Uit de doos komt deze locomotief met decoder en geluid. De klank is goed en ook het aantal beschikbare geluidsfuncties voldoet meer dan voldoende.

Ergelijk is dat de verlichting doorschijnt aan de onderzijde van de lok. De rails worden aan de onderkant van de locomotief verlicht! En dat voor een heel nieuw model. Uiteindelijk is dit met een hele kleine ingreep te verhelpen. Een strookje papier op maat knippen en er in schuiven. Blijkbaar kon dat er niet meer bij voor een ruim 200 euro kostende lokomotief.

Een oplossing van een paar cent verhelpt het probleem van een meer dan 200 euro kostende locomotief.

Fleischmann BR111

De Fleischmann locomotief (734607) werd een jaar later uitgebracht, in 2020. Iedereen die digitaal wilt rijden, koopt het best een model met ingebouwde decoder. Op Youtube staat namelijk een briljant filmpje waarin duidelijk wordt dat een decoder achteraf inbouwen, totaal onmogelijk is. Ondanks dat de locomotief daar op is voorbereid. Een versie met geluid, is in deze kleurstelling door Fleischmann nooit gemaakt.

Dat het een nieuwer model is; blijkt met name uit de verfijnde weergave van de luchtroosters en hoorn op het dak. In tegenstelling tot Minitrix is deze niet meegegoten, maar zit deze er daadwerkelijk los op.

De keuze

De keuze valt uiteindelijk op Minitrix, vanwege de ingebouwde geluid decoder. De rijeigenschappen zijn goed; evenals het geluid. Minpunt is en blijft de afwerking; met mindere detaillering en doorschijnend licht dat je zelf moet verhelpen.

This article is also available in: English

 

Gratis 123 Schaal N Magazine?

Schrijf je dan nu in. Ontvang gratis 6x per jaar per e-mail het 123 Schaal N Magazine. Al ruim 20 jaar ervaring en onafhankelijk. De grootste in schaal N van Nederland.