Zoekopdracht Menu

n gauge model: mooi maar duurder en minder details

busch maakt grasmatten kleurrijk en persoonlijk

fleischmann 1601 versus minitrix 1828: details zijn beslissend

Donker Licht

Steeds meer bedrijven en particulieren maken de stap naar 3D printtechnieken voor hun modelbouw. Het is vaak een goedkoper alternatief dan de kant-en-klare schaalmodellen. Kleine en grote bedrijven bieden deze modellen ook te koop aan. Via “N Gauge Models” ontving ik meerdere modellen.

Het eerste wat opvalt is de maatvoering. Voor schaal N is deze 1:160, met andere woorden iedere centimeter is in werkelijkheid 160 centimeter. N Gauge Models gebruikt de schaal 1:148, dat scheelt dus 8%. De afwijkende maatvoering is de standaard voor schaal N in het Verenigd Koninkrijk. De vraag is of je dit in de praktijk ook waarneemt.

Eerst het oordeel over het 3D geprinte model. Na het printen is dit handbeschilderd en zelfs voorzien van ‘gebruik sporen’, zoals vervuilde tractor banden. De beschildering is netjes uitgevoerd. De randen zijn mooi afgewerkt. Kenmerkend voor een tractor is de grote transparante cabine. Dit ontbeert het geprinte model. Waar de ramen behoren te zitten zijn de vlakken mat zwart geverfd.

Terug naar de schaal. Zie je het verschil in de praktijk? Dat is volgens mij niet aan de orde. Zeker niet als het model geïsoleerd staat. En zelfs in de nabijheid van een 1:160 tractor, is het verschil in maatvoering nauwelijks waarneembaar. De foto bevestigd dit beeld. Waarbij een Wiking tractor (in het groen) staat nabij de N Gauge Models trekker.

Wat wel opvalt is de mate van detaillering. Deze is beduidend minder en zeker het ontbreken van ramen maakt het model minder geschikt om prominent in beeld te staan. De vraag die resteert is of de prijs dit kan compenseren.

De Wiking tractor (artikel nummer 960 01 24) kost ongeveer 9 euro. Het model van N Gauge Models rond de 15 euro. Duurder dan het gedetailleerde en beduidend mooiere Wiking model. In dit geval valt de prijs dus niet gunstiger uit voor het 3D geprinte model. Tegen een lagere prijs was het een mooi model om op de achtergrond invulling te geven aan scenes in het landschap.

This article is also available in: English

 

Gratis 123 Schaal N Magazine?

Schrijf je dan nu in. Ontvang gratis 6x per jaar per e-mail het 123 Schaal N Magazine. Al ruim 20 jaar ervaring en onafhankelijk. De grootste in schaal N van Nederland.