Zoekopdracht Menu

tijdelijk een sneeuwwit landschap

goede voornemens: niet alle nieuwigheden kwamen uit

profiel: de Friedrichshausener Eisenbahngesellschaft

Donker Licht

In het Duitse blad N Bahn Magazine stond een beschrijving van de baan “Schildburg”, helemaal in de sneeuw. De maker heeft daar zes jaar aan gewerkt. Is het mogelijk om dat in minder tijd te doen en de zomer weer spoedig terug te laten keren op de baan?

Uiteraard kan een winterlandschap waar iemand zes jaar aan heeft gewerkt, niet zomaar worden geëvenaard. De mate van detaillering en uitstraling van een dergelijke modelbaan kost veel tijd en aandacht. En ondanks dat het overgrote deel van de modelbanen een (na)zomers thema hebben, lonkt rond de donkere dagen voor de kerst een winterse scene. Voor even.

Verse sneeuw op het plein, de band speelt onvermoeibaar door

Leveranciers spelen daar op in door ‘sneeuw’ te maken die, volgens de verpakking, eenvoudig te verwijderen is. Ideaal om een deel van de treinbaan om te toveren tot een winterlandschap. Daarvoor werd sneeuw van Noch toegepast.

De sneeuw stuift alle kanten op. Zeker op het spoor kan dit zorgen voor onbedoelde winterperikelen in dienstregeling.

Zoals voorgeschreven wordt de sneeuw met een klein huis-tuin-en-keuken zeefje verdeeld over het landschap. Door er zachtjes tegen te tikken, dwarrelt de sneeuw op het landschap. Een dun poedersuikerachtig laagje ontstaat. Op daken waarop iets meer valt, rolt de sneeuw naar beneden. Het effect is verrassend geloofwaardig.

De sneeuw stuift alle kanten op, al snel zitten ook delen die niet bestrooid zijn onder een heel dun laagje wit poeder. Iets om rekening mee te houden. Zeker op het spoor kan dit zorgen voor onbedoelde winterperikelen in dienstregeling.

Omdat de sneeuw onbelemmerd overal op valt, moeten de Preiserlein figuurtjes met een penseeltje ontdaan worden van de – in verhouding – immense hoop sneeuw op hun hoofdjes.

Op plekken waar de sneeuw te dik wordt, is er weinig te redden. Weghalen met de stofzuiger is het enige devies. Verdelen met een penseel is nauwelijks mogelijk omdat de sneeuw dan klontert in in schaal N verhoudingen onnatuurlijke brokken sneeuw ontstaan.

Negentig procent van de sneeuw wordt met de stofzuiger verwijderd.

Na een foto sessie van de sneeuw is het tijd om alles op te ruimen. Eenvoudig met de stofzuiger. En dat gaat voor 90% ook goed, de sneeuw laat zich zonder weerstand opzuigen. De resterende tien procent blijft liggen tussen de figuurtjes, auto’s en de randen van de gebouwen.

Om dit laatste restje op te ruimen is veel geduld nodig. En het kan nauwelijks zonder dat poppetjes alsnog verdwijnen in de kruimeldief en delen van het landschap worden weggehaald. Een middagje herstelwerk staat al spoedig op de agenda.

  • Sneeuwpoeder
  • Leverancier: Noch
  • Artikelnummer(s): 3750
  • Richtprijs: € 8,49

This article is also available in: English

 

Gratis 123 Schaal N Magazine?

Schrijf je dan nu in. Ontvang gratis 6x per jaar per e-mail het 123 Schaal N Magazine. Al ruim 20 jaar ervaring en onafhankelijk. De grootste in schaal N van Nederland.