Zoekopdracht Menu

nieuwe woningen schaal n in 2023

donald duck van modellbahn union: et 403 in herkansing

interview: culcairn in australiË

Donker Licht

Ook in 2023 brengen Kibri, Vollmer, Faller en Auhagen nieuwe modelbouw woningen uit in schaal N. Vollmer maakt een stap voorwaarts door polyplate bouwsets aan te bieden. Verder hebben de traditionele Duitse woningen met name bij Faller de overhand. Auhagen levert nagenoeg niets.

nieuwe modellen kibri

In schaal H0 kondigt Kibri moderne, strakke witte villa’s aan. Die in schaal N zeker niet zouden misstaan. Helaas – nog – niet beschikbaar in onze favoriete schaal. De enige nieuwigheid die Kibri in schaal N aanbiedt is een slotenmakerij. Het pand is erg groot voor een dergelijk klein bedrijf. Ook is er niets kenmerkends voor een slotenmakerij of smid aan te zien is. Het kan ook doorgaan voor een groot statig pand met veranda of werkruimte. Weinig details en oogt redelijk saai. De prijs is van nog geen 30 euro is er dan ook naar.

De redelijk saaie slotenmaker door Kibri 37157

vollmer stapt over op polyplate

Vollmer is een oudgediende in de modelbouwwereld. Door Viessmann gered van de ondergang. Dit jaar geen traditionele bouwsets gebaseerd op gegoten mallen. Vollmer introduceert twee bouwsets op basis van “polyplate”.

Dit materiaal heeft als voordeel dat het er natuurlijker uitziet. Minder glanst dan de traditionele plastic sets. Ook zijn er meer details mogelijk dankzij de lasercut technologie. Gebruik speciale lijm voor het plakken van polyplate sets.

De nieuwe watertoren (47559) en loods (47557) zien er dan ook verfijnd uit. De loods van bijna 40 euro is rijk gedetailleerd. Zelfs de geleide wieltjes van de deurophanging zijn aangebracht. Spijtig genoeg is er geen gedetailleerd interieur aangebracht. Daar zul je zelf bijvoorbeeld bij N-Train of Artitec moeten shoppen.

Vollmer loods (47557)

faller: klassiek duits

Faller zet in op 14 nieuwe bouwsets in schaal N (1:160). Allemaal even vriendelijk geprijst. Faller is eerlijk op haar website en laat duidelijk zien wat je exact krijgt. Om er fraaie modellen van te maken is een behoorlijke nabewerking nodig. Uit de doos zijn de sets erg basic en flets. Op hun website laten ze zien dat het mogelijk is.

De (mosterd)molen is een absoluut pronkstuk. Met 28 euro een goede basis voor iedereen die het model naar een hoger plan te tillen. Het Zwarte Woud vakantiehuis is een feest van herkenning die dit prachtige gebied in Duitsland heeft bezocht. Enkele andere sets maken het mogelijk om eenvoudig en goedkoop een klein dorpje alias stad te formeren.

Faller mostermolen 232187

bijna niets bij auhagen

Wie zijn modelstad wil inrichten met Auhagen zal gebruik moeten maken van bestaande sets. De enige nieuwigheid is een baksteengebouw, bedoeld voor de energievoorziening. Een elektriciteitshuisje. Dit soort huisjes, uitgerust met een transformator, verdelen de stroom over de woningen in de buurt. Het huisje komt inclusief zes betonnen masten om de kabels verder te geleiden.

uhagen 14 489 Transformatorhuisje

This article is also available in: English

 

Gratis 123 Schaal N Magazine?

Schrijf je dan nu in. Ontvang gratis 6x per jaar per e-mail het 123 Schaal N Magazine. Al ruim 20 jaar ervaring en onafhankelijk. De grootste in schaal N van Nederland.