Zoekopdracht Menu

interview: culcairn in australiË

nieuwe woningen schaal n in 2023

nieuwe rails van minitrix met betonnen dwarsliggers

Donker Licht

Fervent schaal N liefhebbers zitten over de hele wereld. Oók in Australië waar de 29 jarige Mark Jesser werkt aan een 6 meter lange baan genaamd Culcairn. En hij bouwt niet alleen voor de hobby, hij zet zijn diensten ook in voor de gemeenschap. Alleen Australische rollend materieel is lastig te verkrijgen.

Commision build | Photo Mark Jesser

Een echte eyechatcher, is de baan in aanbouw. Zes meter lengte in schaal N met recht een royale baan. En die plek is nodig als je voorbeeld ligt in een land waar afstanden hele andere dimensies hebben dan in Europa. Het kleine dorpje Culcairn in Australië is het grote voorbeeld.

Gebouwen in kaart brengen is voor de fotograaf een uitdaging. Zo realistisch mogelijk worden de woningen en stationsgebouwen nagebouwd. Door foto’s te maken en het tekenen van de structuren in Adobe Illustrator, het vervolgens afdrukken op papier en met de hand uitknippen. Een precies werkje waar veel tijd in gaat zitten.

Culcairn | Photo Mark Jesser

Voor Culcairn is een van de belangrijkste gebouwen de pub. Deze is nog niet af. “Ik heb een dag besteed aan het meten en fotograferen van de structuur voordat ik hem op schaal tekende en met de hand uit plastic sneed”, zegt Mark. “Maar komend jaar moet dit cafe klaar zijn”, beloofd hij.

Naast zijn werk als persfotograaf voor een dagblad, maakt hij ook professioneel lay outs. Deze helpen gemeentes en andere instellingen om bewoners te duiden welke veranderingen er in bijvoorbeeld de infrastructuur worden doorgevoerd.

Commision Build | Photo Mark Jesser

Deze modelbanen zijn dan ook zeer nauwkeurig en realistisch. De vier modules worden gebruikt tijdens consultatie sessies met bewoners. Om het geheel binnen 2 maanden af te krijgen, werd er vaak ‘s nachts doorgewerkt.

Terug naar zijn privé project. Voor de digitaal gestuurde lay out van Culcairn verwacht Mark nog ongeveer 2 jaar werk te hebben. Met kleine stapjes wordt de baan steeds verder compleet. Mark geeft ook toe: “Ik ben waarschijnlijk meer een bouwer dan een bestuurder. Ik hou van de hobby voor het bouwen en maken.”

Het minst leuk vindt hij het schoonmaken van de modelbaan én het repareren van de locomotieven. En dat moet wel regelmatig. Want er is niet veel Australisch kant-en-klaar rijdend materieel te verkrijgen. Daarom worden bestaande modellen gemodificeerd met behulp van sets. Dit komt het rijgedrag niet altijd ten goede.

Australische merken zoals Aust N Rail, Gopher Models en binnenkort Auscision leveren al kant-en-klare producten. Maar nog meeer Australische schaal N modellen zou Mark kunnen waarderen. Zijn droom is een eigen lijn met rijdend materieel. Een eerste stap is gezet door een eigen ontworpen en geproduceerde zeecontainer.

Photo Mark Jesser

De beste aankoop is volgens Mark toch echt het railsysteem Kato Unitrak. Er zijn ook voldoende tegenstanders”, zegt hij lachend, “,maar echt, ik adviseer iedereen om hier mee te beginnen”. Echt teleurstellend zijn volgens hem de tweedehands aankopen op eBay. Die vallen vaak tegen.

Doordat de baan op veel tentoonstellingen staat, ontmoet Mark veel gelijkgestemden met goede adviezen. “Het zijn ongelooflijk getalenteerde mensen”, zegt hij, “en ook de Facebook-groep ‘Australian N Scale’ is een goede bron voor alles wat met de Australische N-schaal te maken heeft”.

Volg zijn vorderingen op instragram via @culcairn_n_scale

This article is also available in: English

 

Gratis 123 Schaal N Magazine?

Schrijf je dan nu in. Ontvang gratis 6x per jaar per e-mail het 123 Schaal N Magazine. Al ruim 20 jaar ervaring en onafhankelijk. De grootste in schaal N van Nederland.