Zoekopdracht Menu

maak je eigen ‘photo box’: showcase voor jouw treinen

flitsende fotografen

modeltrein layout verhuizen: tips uit de praktijk

Donker Licht

Op een mooie manier jouw rollend materieel vastleggen en veel leren over landschapsbouw? Dat kan met een foto dijkje, ook wel ‘photo box’ genoemd. Een kort stuk spoor, met scenery en achtergrond. Zo leg je alles op een mooie manier vast en bouw je snel tot een bevredigend resultaat. Samen met Matthias Korte van Modellbahn Tricks leggen we het stap voor stap uit.

Niet lezen, maar direct kijken? Zie deze video van Modellbahn Tricks

De basis

    Als basis nemen we enkele (rest)stukken hout. Waarmee een plank wordt gevormd. Aan een van de lange zijdes monteer je een balkje (5×5 cm). Op deze balk wordt later de achterwand vastgeschroefd. Deze wand wordt voorzien van een foto, zodat er een perspectief ontstaat. In dit geval gebruiken we een stukje uit de achtergrond van Gaugemaster “Pretty British Town” (GM758).

    Aan de zijkanten wordt de “photo box” ook netjes afgewerkt met plankjes aan beide zijden.

    Het binnenwerk

    Het binnenwerk is relatief eenvoudig. Het grootste deel bestaat uit een vlak landschap. Aan de voorzijde is er een hoogte verschil van ongeveer 3 cm. Daaronder is er weer een lange vlakke strook. Zo ontstaat er hoogte verschil en wordt de illusie van een spoordijk gewekt. Een vrij vlak landschap volstaat, je wil immers geen berg(toppen) voor de lens van je camera.

    De kwaliteit waarmee je de basis van het landschap af werkt is voor iedereen verschillend. Sommige gebruiken gips, anderen een basis van papier en (hout)lijm en zo zijn er meerdere technieken. Een klein project als dit geeft de mogelijkheid om hiermee te experimenteren.

    Het spoor

    Leg het spoor zoals je dat gewend bent, bijvoorbeeld op kurk. Zodat het in ieder geval net iets hoger ligt dan de rest van het landschap. En de allerbelangrijkste tip is dat het spoor niet recht, maar juist diagonaal loopt over de dijk heen, Dit geeft extra diepte.

    Wil je dat je modellen het licht aan hebben bij de foto – wel zo realistisch – maak dan ook een aansluiting voor je (digitale) stroomvoorziening.

    De aankleding

    Hier komt het op smaak en techniek aan. Werk in ieder geval in laagjes. Begin met een grondkleur, bijvoorbeeld bruin. En bouw dan in laagjes bijvoorbeeld een grasvlakte op. Varieer met (groen)kleuren. Foto’s van het grootbedrijf kunnen hier inspirerend werken.

    Uiteraard worden de rails van een roestkleur voorzien. Nergens ter wereld rijden treinen over glimmende spoorstaven met zwarte (Minitrix) dwarsliggers.

    Bomen zijn zeker niet verboden. Deze plaats je eerder tussen het spoor en de achtergrond in. Zo creƫer je nog meer diepte. Let goed op de verhoudingen.

    De bovenleiding

    Fotografeer je uitsluitend dieselmaterieel, dan is bovenleiding niet direct nodig. Omgekeerd een mooie BR103 zonder bovenleiding, ziet er ontheemd uit. Kant-en-klare masten van Viessmann bieden uitkomst. Ook levert deze fabrikant de juiste bovenleiding om het plaatje compleet te maken.

    Modellbahn Tricks laat zien hoe je met heel fijn touw ook kunt komen tot zeer realistische weergave van de bovenleiding.

    Bekijk de video bij Modellbahn Tricks.

    Zoals hieronder te zien is, zijn de resultaten verbluffend.

    This article is also available in: English

     

    Gratis 123 Schaal N Magazine?

    Schrijf je dan nu in. Ontvang gratis 6x per jaar per e-mail het 123 Schaal N Magazine. Al ruim 20 jaar ervaring en onafhankelijk. De grootste in schaal N van Nederland.