Zoekopdracht Menu

de schienenbus als inspecteur van het spoor

train siding: als je genoeg hebt van katten op instagram

PROFIEL: KLEINE WELT IN N, EEN BEHEERSTE HOEVEELHEID AAN DETAILS

Donker Licht

De “schienenbus”, in het Nederlands “railbus” genoemd, was in de jaren xx de redder van de Duitse lokale lijnen. Met deze bussen op rails werden reizigers naar het hoofdnet gebracht om vanuit daar met de intercity’s verder te reizen. Het belang werd ook door de Deutsche Bahn onderkent en begin jaren ’80 werden deze bussen vervangen door meer comfortabele treinen en treinstellen.

Veel van deze iconische railbussen kregen een andere bestemming, de meesten gingen richting de sloop. De VB 98 115 mocht zich in 1982 verheugen op een exclusieve toepassing, namelijk als inspectiewagen van de trajecten van de s-bahn. Dit model is nu door Minitrix uitgebracht.

Het grote voorbeeld

Om als inspectiewagen te fungeren, moest het treinstel flink worden aangepast. Er moest ruimte zijn voor een tafel, voor overleg. Ook een kleine keuken was gewenst, inclusief spoelbak. Ook werd de sfeer iets verhoogd door het aanbrengen van een tapijt en gordijnen.

De wagen pendelde vooral in het Rijn-Ruhr en Rijn-Sieg gebied, nabij Bonn. Om goed zicht te hebben tijdens de inspecties, werd de wagen aan beide zijden voorzien van een platte wagon. De Kkklms 440 zijn ideaal, omdat ze geen remmershuisje hebben dat het zicht belemmerd.

Er is weinig beeldmateriaal te vinden over de locomotieven die tractie hebben geboden. Een BR212 zoals Minitrix voorstelt, zou zeer goed kunnen. In de modelwereld zijn een BR111 of BR218 (beiden ook van Minitrix) in dezelfde oranje/grijze kleurstelling ook goed mogelijk.

Het model

Het model is schitterend uitgevoerd. De kleurstelling sluit perfect aan bij eerder uitgebrachte modellen, zoals de genoemde diesellocomotief BR218. Opschriften, roosters, klinknagels, zijn allemaal tot in detail correct uitgevoerd. De (imitatie)koppelingen en luchtslangen worden meegeleverd en zijn eenvoudig te monteren.

Aan het exterieur is weinig aan te merken. Behalve dan de ten onrechte in oranje meegespoten oranje aansluiting aan de voorzijde. De wagon is standaard digitaal (DCC) uitgevoerd. Desondanks is er geen rij-verlichting aangebracht. Het enige dat de decoder schakelt is de veel te felle LED binnenverlichting.

En dan zie je een inrichting die verre van strookt met de werkelijkheid. Minitrix heeft een standaard indeling voor een passagiers railbus er in gezet. De tafel, de kleine keuken, de gordijnen, die de VB 98 zo bijzonder maken, zijn achterwege gelaten.

De rijeigenschappen zijn redelijk. De slepers voor de stroomafname drukken behoorlijk op de wielen waardoor de bus uit zichzelf niet lekker rolt. Ook de vaste koppelstangen met de platte wagons zorgen voor minder soepele gang in bochten.

Desalniettemin is het een prachtige uitvoering. Een showmodel dat op veel schaal N banen een echte eye catcher zal zijn.

  • Inspectiewagon
  • Leverancier: (Mini)Trix
  • Artikelnummer: 15091
  • Richtprijs: € 179,00 (digitaal)

This article is also available in: English

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 

Gratis 123 Schaal N Magazine?

Schrijf je dan nu in. Ontvang gratis 6x per jaar per e-mail het 123 Schaal N Magazine. Al ruim 20 jaar ervaring en onafhankelijk. De grootste in schaal N van Nederland.