Zoekopdracht Menu

een themaset: gemak dient de modelspoorder

de boom in met Noch: hoe je zelf in de top komt

volkswagen busje minis in een glansrol

Donker Licht

Als beginnend modelspoorder is het soms een uitdaging om de juiste producten bij elkaar te zoeken. Welke begroeiing, welk modelhuisje en hoe te decoreren? Leveranciers zoals Noch helpen een handje met een kant-en-klare set bij elkaar passende producten. Om zo eenvoudig een diorama of scene te modelleren. We bekeken themaset ‘Alm’ (63616) van Noch.

De inhoud

Op het doosje in de bekende knalgele kleur prijkt een mooie scene van een klein berghutje omringd met bomen, een bergwand, hooibalen, koeien en een hekwerk. Dat alles aangekleed met het nodige gras. Je zou het een ‘suggestie’ kunnen noemen, in werkelijkheid bevat het doosje:

  • Een (lasercut) berghutje
  • Een hekwerk
  • Setje alpen koeien
  • Een zakje met gras
  • (Speciale) houtlijm

Er is dus meer nodig dan alleen deze inhoud om een complete scene te maken.

De berghut

De lasercut (van karton) berghut is een mooie set om te bouwen. De elementen zijn goed uitgesneden en de instructies helder. In schaal N wordt het al heel snel priegelen als je met losse traptredes een trap moet bouwen. Een scherp hobby mesje, een pincet en veel geduld zijn de sleutel. Stap voor stap bouwen en telkens goed laten drogen. De meegeleverde (UHU) houtlijm werkt prettig, die behoud ik graag voor de volgende kits.

Het hutje wordt veel levendiger als je het voorziet van een eigen kleurstelling. Dan verdwijnt de ‘karton-look’ en komt een aangenaam ‘cosy’ hutje tevoorschijn. Verf vrij droog aanbrengen, niet (te) nat vanwege het karton.

De decoratie materialen

De koeien met hun bel om de nek, passen goed in de bergen. Jammer dat het setje geen boer(in) bevat die op de kudde past. Ook de hekjes zijn goed. Juiste formaat, zeker niet te groot en voldoende in aantal en lengte om een fatsoenlijk ‘weiland’ in de bergen maken.

Het gras is meer geel/groen van kleur. Ook zitten er bruine brokjes (kurk) in. Waarschijnlijk stellen dit stenen voor. Het is in ieder geval niet heel goed gelukt. Daarnaast ken ik deze kleur gras meer van het najaar, als het lang heeft geregend en de zon zelden schijnt. Een thema dat weinig modelbouwers zullen kiezen. Ik heb het weggelegd en mijn eigen gras gebruikt.

Conclusie

Op het gras na, een leuke set. Voor de beginner die zo voorkomt dat hij alles zelf bij elkaar moet zoeken. Ook voor de meer gevorderde bouwer. Met dezelfde reden en daarbij is het goedkoper dan alle elementen los kopen.

  • Themaset “Alm”
  • Leverancier: Noch
  • Artikelnummer(s): 63616
  • Richtprijs: € 38,99

This article is also available in: English

 

Gratis 123 Schaal N Magazine?

Schrijf je dan nu in. Ontvang gratis 6x per jaar per e-mail het 123 Schaal N Magazine. Al ruim 20 jaar ervaring en onafhankelijk. De grootste in schaal N van Nederland.